Använd rätt färger och redskap

Färger du behöver för lyckat resultat

För bästa resultat måste du vara medveten om vilka färger du bör använda. Färgmarknaden är stor och en djungel att utforska. De olika typer av färger är grundfärg och täckfärger som går från matt till helmatt. Det finns olika grundfärger för de flesta ytor. När du ska måla över en tapet behöver du en grundfärg som är anpassad för grundning av väggar och tak inomhus. Grundfärgen slutar klubba efter cirka 30 minuter.

Helmatt täckfärg kan användas till att måla om väggar inomhus av betong, puts, träfiberplattor, väv och tapet. Efter ungefär 30 minuter är färgen klibbfri och inom tre timmar är den övermålningsbar. Samma gäller även matt täckfärg, helmatt täckfärg och halvmatt täckfärg. Dock bör du läsa informationen på färgen du köper eftersom skillnader kan förekomma mellan olika färger och märken. Siffrorna ska därför ses som en fingervisning om ungefär lång tid du kan förvänta dig att arbetet tar.

För ett lyckat resultat krävs bra verktyg. Vilken roller du använder är särskilt viktigt. Det finns rollers med kort lugg och rollers med längre lugg. Den tidigare ger jämnare yta än den senare. Detta bör du ha i åtanke innan du köper dina verktyg. Därefter bör du vara noggrann med att rengöra rollern innan användning – luddet tenderar nämligen att fastna på väggen annars. Kom även ihåg att lägga din roller eller pensel i en noga tillsluten plastpåse om du vill använda dem flera gånger.

Vid det nog så viktiga förarbetet krävs en del prylar. Du behöver bland annat en vassare brytbladskniv, spackel, slipkloss, tvättsvamp, stege och penslar. Redskapen just du behöver beror naturligtvis på hur väggen ser ut och hur rummet ser ut, men se till att ordna vad du behöver – och se framför allt till att det är ordentliga grejer. Morakniven fungerar inte lika bra som brytbladskniven när man ska skära tapeter och annat.

färger