Måla på tapeter

Tapeter med några år på nacken går att åtgärda

Tapeter är vackra och gör sitt i ett hem. Dock kan de med tiden förlora sin charm. När du tröttnat på dina gamla tapeter finns en enkel lösning. Du kan på egen hand måla över tapeten om du inte känner för att tapetsera om. Men som alltid finns det några särskilda saker du bör tänka på för bästa resultat. Förarbete är nog så viktigt för att resultatet ska bli vad du hoppats på.

Till att börja med måste du rengöra tapeten; om tapeten är dammig eller smutsig fäster färgen sämre. Därefter bör du limma skarvar som sitter löst. Försök undvika att använda spackel eftersom tapeter och spackel har olika ytstrukturer. Innan du påbörjar arbetet måste du även besluta dig för vilken färg du önskar. Om du vill ha en tålig färg som dessutom är lätt att torka av, ska du välja en färg med hög glans. När du väl bestämt dig för att måla över din gamla tapet borde du också fundera över om det inte är lika bra att måla om taket också. I så fall är det bästa att måla om taket före väggarna eftersom du slipper täcka väggarna för att undvika färgstänk.

När du tagit det stora beslutet om att måla om behöver du investera en del saker eller anlita ett pålitligt företag som stockholmsmålarna.se. Du behöver bland annat täckpapper för att skydda golvet, tvättsvampar och trasor, målartvätt, spackel i mindre mängder, fint slippapper, roller eller pensel och maskeringstejp. Framför allt är skyddshandskar, grundfärg och väggfärg icke att förglömma. Under arbetets gång lär du märka att du behöver köpa ytterligare saker – men det är en del av arbetsprocessen. Att måla om ett rum är ett enkelt sätt att förhöja känslan. Innan du börjar måste du dock undersöka vilken typ av tapet som sitter på väggen och vilken färg som passar bäst till den typen av tapet. Annars riskerar resultatet att bli bristfälligt.

tapeter