Schabloner för den som vill ha något extra

Schabloner på två olika sätt

Människor som steppar upp och söker efter the next level kommer ofta i kontakt med schabloner. För dem är tapeter och enkla färger inte tillräckligt i hemmet – de har större visioner än så. Schabloner är mallar som bland annat används inom måleri för att skapa mönster eller texter på olika underlag som exempelvis väggar.

Den som vill förgylla sitt hem med schabloner kan välja mellan att skapa sina egna eller beställa färdiga texter eller motiv. Dock väljer de flesta att skapa sina egna eftersom denna grupp människor är kreativa av naturen. De anser att hantverket går förlorat om man beställer färdiga schabloner.

Schabloner är skivor med utskurna mönster. Du lägger schablonen där du vill skapa mönstret och målar i tomrummet. På så sätt skapar du enkelt ett vackert mönster med tydlig struktur. Kontrasten mellan väggfärgen och färgen du målat schablonen i är avgörande för hur resultatet upplevs. Var därför noga med vilken, eller vilka, färger du väljer.

Det är en enkel sak att skapa en egen schablon. Du behöver dessutom inte särskilt många verktyg. Oftast behövs inte mycket mer än en stöpplare, en vass kniv, blyerts- och spritpenna samt ett radergummi utifall att du behöver sudda och börja om. Sedan behövs ritfilm av antingen plast eller papp, färg samt maskeringstejp.

Om du endast har för avsikt att måla schablonen någon enstaka gång kan papp fungera utmärkt som schablon. Om du däremot tänker måla fler gånger än så kan plast vara ett bättre alternativ. Plasten går nämligen att rengöra och håller dessutom formen trots att den drabbats av färg. Oavsett om du använder papp eller plast bör materialet vara så tunt, och samtidigt så styvt, som möjligt. Det är dessutom särskilt att använda en vass kniv för att mönstren ska bli så skarpa som möjligt. När kanterna inte är skarpa flyter mönstret samman och effekten blir inte densamma.

schabloner